Yrittäjyydestä oma polku

Teksti: Anna Kaija
Kuva: Petri Lahtinen / Imperium Network

Matkalla duuniin! -palvelu on tähän asti tarjonnut kolmea polkua: kokeilupolun, työpolun ja oppipolun. Näistä nuoret ja yrittäjät ovat voineet valita parhaiten omaan tilanteeseensa sopivan. Nyt kehitteillä on jotain lisää: yrittäjyyspolku. Nea Kandelin pääsi mukaan testaamaan uutta mallia ja suuntasi kohti yrittäjyyttä Imperium Network -osuuskunnan siipien suojassa. Mentoriksi tuli osuuskuntaan kuuluva yrittäjä Anna Räikkönen.

Nea Kandelin oli jo pidempään pohdiskellut oman yrityksen perustamista. Hän tarttui Matkalla duuniin! -palvelun ja Imperium Networkin tarjoamaan mahdollisuuteen ja lähti kokeilemaan aitoa yrittäjän arkea. Tarkoituksena oli paitsi kasvattaa Nean haaveille siivet, myös testata mallia, jota voisivat jatkossa hyödyntää muutkin yritykset ja nuoret.

Yhdessä kehittäen eteenpäin

Yrittäjyyspolun kehittämiseen tulivat mukaan myös Lappeenrannan tekninen yliopisto ja yrityksille sparrausta tarjoava Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy. LADECin yhteyshenkilönä toimii Matkalla duuniin! -palvelun suuntaan Krista Mäkelä. Hän kertoo, että yrittäjyyspolku sopii parhaiten pienelle yritykselle, jossa omistaja on vahvasti läsnä arjessa. Se voi olla vaihtoehto myös hieman suuremmalle, mutta vahvasti yrittäjävetoiselle yritykselle. Tarkoitus voi olla uuden yhteistyökumppanin kouluttaminen tai esimerkiksi eläköityvän yrittäjän työlle jatkajan saaminen.

Yrittäjyyskokeilun aikana Nea pääsi LADECin sparraukseen. Yhdessä lähdettiin rakentamaan Nean omaa yritysideaa eteenpäin.

”Me käydään läpi vaihtoehtoja, esimerkiksi osuuskunnassa yrittämisen. Me kysellään oikeita kysymyksiä ja kartoitetaan yhdessä, onko yrittäjyys se oikea vaihtoehto”, Krista kertoo, millaisia asioita LADECissa työstetään uuden yrittäjän kanssa.

”Olen saanut oppia byrokratiapuolesta ja budjetointihommista. On tehty taloussuunnitelmia, mietitty omaa yritysilmettä ja kehittämisideoita”, Nea puolestaan kuvaa.

Mentoriyrittäjänä Anna Räikkönen on ollut tyytyväinen, että on voinut Nean kanssa keskittyä käytännön työskentelyyn. Niin sanottu teoriapuoli on hoitunut LADECissa.

Kokeilun kautta yrittäjäksi ja yhteistyökumppaniksi

Yrittäjyyskokeilun aikana Nea pääsi näkemään, mitä yrittäminen todella on. Annan mentoroinnin avulla hän on saanut lisää itsevarmuutta ja uskoa omiin mahdollisuuksiinsa.

”Lohduttavaa oli tajuta, ettei tarvitse olla maailman paras. Luulin, että yrittäjänä tarvitsee tietää kaikki kaikesta ja pystyä tekemään kaikki itse. Ei tarvitsekaan”, Nea kertoo syntyneistä oivalluksista.

Nean yrityssuunnitelmat ovat kolmen kuukauden aikana lähteneet lentoon ja asiakkaiden hankkiminen on käynnistynyt. Nea työskentelee osuuskunta Startissa ja tarjoaa graafista suunnittelua sekä henkilökohtaista media-alan avustusta yksityisasiakkaille, yrityksille ja muille toimijoille. Kyseessä on täysin uusi palvelukonsepti, jollaista ei ole vielä aiemmin tuotteistettu.

Anna puolestaan aikoo hyödyntää Nean osaamista jatkossakin alihankinnan kautta. Nean toimintatavat ovat tulleet hänelle tutuiksi ja hän on saanut itse ajaa sisään sopivaa yhteistyökumppania.

”Tässä ei menetä mitään, molemmille win-win”, Anna toteaa tyytyväisenä.

Katso myös Anna Räikkösen videohaastattelu.

Heräsikö mielenkiinto?

Yrittäjä, liity palveluun ja hyödynnä Lahtipaketti sekä valmentajien tarjoamat palvelut heti. 

Nuori, etsitkö sopivaa ammattia? Pohditko opiskelumahdollisuuksia? Puuttuuko sinulta työkokemusta? Haluatko päästä näyttämään työhalusi työnantajille?

»Yrittäjä, lue lisää

»Nuori, lue lisää

(c) Copyright 2018 | Lahden nuorisopalvelut | Kaikki oikeudet pidätetään

Lahden kaupungin nuorisopalvelutNuorisotakuuLahden Yrittäjät ryLahden kaupunkiTE-palvelut Koulutuskeskus SalpausMediatalo ESA

Kerro kaverille >

Sivuston toteutus Imager