Valmentaja tukee nuoren ja yrityksen duunimatkaa

Teksti: Anna Kaija
Kuva: Juuso Lundahl

Anniina Vaarala työskentelee Matkalla duuniin! -palvelussa työhönvalmentajana. Hän on onnistuneesti ohjannut nuoria sekä kokeilupoluille että työpoluille ja auttanut yrityksiä löytämään itselleen sopivia työntekijöitä.

Työhönvalmennus on tavoitteellista toimintaa, jossa rakennetaan nuorelle työ- ja opintopolkuja yhdessä työskennellen. Samalla palvellaan yrityksiä tarjoamalla valmentajan suosittelemia nuoria niin työkokeiluun, oppisopimukseen kuin palkkatukityöhönkin. Työhönvalmennuksen tavoite on nuoren eteenpäin pääseminen, mutta reitit työelämään voivat vaihdella ja rakentua pienistä poluista.

Nuorten asialla

Anniina Vaarala on yksi kuudesta Matkalla duuniin! -palvelun työhönvalmentajasta. Hän viihtyy työssään ja pitää tärkeänä sitä, että saa auttaa nuoria.

”Työstä tulee onnistumisen kokemus, että sillä on merkitystä jonkun elämässä. Asiat, joihin täällä panostetaan, voivat olla pieniäkin, mutta nuorelle silti suuria”, Anniina kuvailee.

Työssään Anniina tapaa nuoria, jotka ovat innokkaita ja motivoituneita työelämään. Ennen yritykseen etenemistä nuoret ovat Anniinalla valmennuksessa, johon kuuluu muun muassa työelämän pelisääntöjen läpi käymistä, mutta se voi sisältää myös työnhaun asiakirjojen laatimista ja opintoihin perehtymistä.

Matkalla duuniin! -palvelu helpottaa Anniinan arkea, sillä yritykset voivat rekisteröityä sinne itse ja jättää ilmoituksen tarjoamastaan paikasta. Muun muassa näistä ilmoituksista Anniina etsii sopivia kokeilu- ja työpaikkoja yhdessä nuoren kanssa. Kun etsintä tehdään yhdessä, varmistetaan, että yritys saa työyhteisöönsä aidosti kiinnostuneen tekijän.

Yrityksiä palvellen

Anniina auttaa yrityksiä myös työkokeilusopimuksien tai Lahtipakettien tekemisessä. Yrittäjän ei siis tarvitse hautautua byrokratian alle. Nuoren ottaminen yritykseen on myös turvallista, aloittaminen kokeilupolulla antaa molemmille osapuolille mahdollisuuden tunnustella yhteensopivuutta. Työpolulle siirtyminen ei ole pakollista vaan katsotaan aina tapauskohtaisesti kaikkia osapuolia kuunnellen. On myös tavallista, että nuoret tarvitsevat yrityksestä paikkaa, jossa kokeilla alaa ennen opintoja. Joskus he taas hakevat vain kokemusta tietynlaisista tehtävistä.

Kun nuori on aloittanut yrityksessä, Anniina on edelleen sekä yrittäjän että nuoren käytettävissä ja hänelle voi aina pirauttaa, jos jokin asia mietityttää.

”Olen taustatuki ja tulen paikalle, kun tarvitaan. Esimerkiksi silloin, jos pitää selvitellä lomakkeisiin liittyviä asioita. Sellainen linkki nuoren, yrittäjän ja TE-toimiston välillä”, Anniina kuvailee rooliaan suhteessa yrityksiin.

Anniina kertoo valmentajan työn olevan haasteellistakin; byrokratiaviidakon oppaana on pysyteltävä kartalla muuttuvista säädöksistä. Toisinaan myös nuoren elämässä tai yrityksen tilanteessa tapahtuu muutoksia, joihin ei ole osattu varautua. Yllätykset ovat osa Anniinan arkea, mutta ei hän niitä pelkää vaan tarttuu haasteisiin mielellään.

”Se on turvallista työnantajallekin. Ei tarvitse itse selvitellä asioita vaan valmentaja hoitaa sen puolen”, Anniina summaa vielä hyötyjä yrittäjälle.

Heräsikö mielenkiinto?

Yrittäjä, liity palveluun ja hyödynnä Lahtipaketti sekä valmentajien tarjoamat palvelut heti. 

Nuori, etsitkö sopivaa ammattia? Pohditko opiskelumahdollisuuksia? Puuttuuko sinulta työkokemusta? Haluatko päästä näyttämään työhalusi työnantajille?

»Yrittäjä, lue lisää

»Nuori, lue lisää

(c) Copyright 2018 | Lahden nuorisopalvelut | Kaikki oikeudet pidätetään

Lahden kaupungin nuorisopalvelutNuorisotakuuLahden Yrittäjät ryLahden kaupunkiTE-palvelut Koulutuskeskus SalpausMediatalo ESA

Kerro kaverille >

Sivuston toteutus Imager