Työkokeilu tarjosi Henrikille tekemistä

Teksti ja kuva: Anna Kaija

17-vuotias Henrik Tossavainen tarvitsi päiviinsä tekemistä. Hän oli aiemmin ollut kesätöissä elektroniikka-alalla, joten hän sai tilaisuuden mennä työkokeiluun Jopaco Electronics Oy:lle. Jopaco tarjoaa asiakkailleen elektroniikka-alan valmistuspalvelua ja suunnittelua. Yrityksen palvelu keskittyy lähinnä proto- ja piensarjatuotantoon ja asiakkaina on eri teollisuusalan yrityksiä.

Henrik Tossavainen ohjattiin Nuorisopalveluiden psykososiaalisen tuen yksikköön Dominoon, kun hän oli keskeyttänyt lukio-opinnot Nastolassa. Dominossa hän pohdiskeli työntekijän kanssa yhteishakuun liittyviä asioita. Kun koulutussuunnitelmat alkoivat olla selvät, Dominon työntekijä ehdotti, että ennen opintojen aloittamista Henrik voisi katsastaa Nuorten työllisyyspalveluiden vaihtoehdot.

Henrik pääsi valmennukseen, jonka aikana hän tapasi työhönvalmentajan muutaman kerran. Yhdessä valmentajan kanssa laadittiin suunnitelma ja etsittiin työkokeilupaikkavaihtoehtoja. Koska Henrikillä oli kesätyökokemusta elektroniikka-alalta ja ala kiinnosti häntä edelleen, valikoitui lopulta paikaksi Jopaco Electronics Oy. Jopacolla oli aiemminkin ollut työkokeilija, joten kuvio oli tuttu.

Tehtävät, tekijä ja työyhteisö kohtaavat työkokeilussa

Jopacon toimitusjohtaja Petri Vallittu ja Henrik kuvaavat tapahtumien kulkua samalla tavoin. Työhönvalmentaja otti yritykseen yhteyttä. Kävi ilmi, että Jopacolla oli kuin olikin Henrikille sopivia tehtäviä, joten kaikki kolme tapasivat kasvokkain ja Henrikille tehtiin työkokeilusopimus.

”Henrikillä on perusasenne työtä ja tekemistä kohtaan hyvä. Hän ei kiertele tekemisiään”, Petri kertoo, miksi päätyi valitsemaan Henrikin.

Henrik pääsi ohjelmoimaan kortteja ja tarkastamaan Jopacon tekemiä laitteita. Hän on myös mm. esikäsitellyt komponentteja ja latonut niitä. Työtehtävät ovat olleet hänelle mieleisiä.

”Olen oppinut paljon uutta elektroniikka-alasta. On ollut käsillä tekemistä, mistä tykkään”, Henrik kuvailee kokeilun hyötyjä itselleen.

Myös Petri on kokenut työkokeilun hyväksi. Pienessä yrityksessä henkilökemioiden toimiminen on tärkeää eivätkä ne selviä kuin testaamalla. Työkokeilun aikana näkee, istuuko tekijä työporukkaan. Hyvät kokemukset ovat saaneet Petrin laittamaan nyt myös ensimmäistä kertaa ilmoituksen Nuorten työllisyyspalveluiden pyörittämälle Matkalla duuniin! -sivustolle.

Työkokeilun jälkeen takaisin lukio-opintojen pariin

Henrikin työkokeilu ei jatkunut kesän jälkeen Jopacolla, sillä hän aloitti lukio-opintonsa uudestaan nyt elokuussa Lahden lyseon yleislinjalla. Tarkkoja tulevaisuuden suunnitelmia hän ei ole vielä tehnyt vaan hän haluaa keskittyä viemään lukion läpi. Tavoitteena on kuitenkin myöhemmin päästä yliopistoon opiskelemaan mahdollisesti matematiikkaa ja fysiikkaa.

Työkokeilu oli hyvä kokemus Henrikille opintojen välissä.

”Kannattaa ottaa paikka vastaan, jos työkokeilua tarjotaan”, hän muistuttaa samassa tilanteessa olevia nuoria.

Heräsikö mielenkiinto?

Yrittäjä, liity palveluun ja hyödynnä Lahtipaketti sekä valmentajien tarjoamat palvelut heti. 

Nuori, etsitkö sopivaa ammattia? Pohditko opiskelumahdollisuuksia? Puuttuuko sinulta työkokemusta? Haluatko päästä näyttämään työhalusi työnantajille?

»Yrittäjä, lue lisää

»Nuori, lue lisää

(c) Copyright 2018 | Lahden nuorisopalvelut | Kaikki oikeudet pidätetään

Lahden kaupungin nuorisopalvelutNuorisotakuuLahden Yrittäjät ryLahden kaupunkiTE-palvelut Koulutuskeskus SalpausMediatalo ESA

Kerro kaverille >

Sivuston toteutus Imager