Palkittu yrittäjä jakaa hyvää eteenpäin

Teksti ja kuvat: Anna Kaija

Vuoden 2014 yritysteosta palkittu ravintola Metro otti Matkalla duuniin! -palvelun kautta työkokeiluun matkailualalta vastavalmistuneen Niko Vuorion. Kuukauden työkokeilu johti työllistymiseen Lahtipaketilla.

Kevättalvella 2015 ravintola Metron yrittäjä Kari Kaksonen oli vastaanottamassa ravintolalle osoitettua palkintoa vuoden 2014 yritysteosta. Samassa tilaisuudessa oli myös esittely Matkalla duuniin! -palvelusta. Hieman myöhemmin, kun Metrossa huomattiin tarve uudelle työntekijälle, Kari muisti kohtaamisen ja päätti ottaa palvelusta tarkemmin selvää.

Nuorten työllisyyspalveluiden asiakkaista löytyi reipas Niko Vuorio, joka oli puolisen vuotta aiemmin valmistunut ammattikoulutusta. Kari halusi töihin nuoren, jolla on asenne ja motivaatio kohdallaan ja joka viihtyy hyvin sosiaalisissa asiakaspalvelutilanteissa. Nikossa nämä ominaisuudet yhdistyivät ja hän pääsi ensin kuukauden työkokeiluun. Kokeilua seurasi pian työllistyminen Lahtipaketilla, joka tarjosi 50 % tukea palkkauskustannuksiin.

Kokemusta nuorelle, tukea yrittäjälle

Niko ehti olla vain hetken Nuorten työllisyyspalveluiden asiakkaana, kun mahdollisuus päästä Metroon avautui. Hänestä palvelu on hyvä sekä nuorille että yrittäjille. Niko kertoo, että moni hänen ikätovereistaan on hukassa siitä, mitä on tehtävä, jos valmistumisen jälkeen jääkin työttömäksi. Nuorten työllisyyspalveluista saa konkreettisia neuvoja työnhakuun.

Hyötyä on myös yrityksille. Matkalla duuniin! tarjoaa tukea nuoren palkkaamisessa. Sen enempää työkokeilusopimusta kuin Lahtipakettiakaan ei tarvitse täyttää yksin vaan työhönvalmentaja auttaa paperitöissä.

”Nuori saa helpommin ensimmäisen työpaikkansa ja kokemusta. Yrittäjä saa sitten palkasta 30-50 % anteeksi”, Niko summaa molemminpuoliset hyödyt.

Kun Niko siirtyi työkokeilusta palkkatyöhön Lahtipaketin turvin, oli Kari alkuun skeptinen ja mietti, toimiiko tällainen systeemi. Yllätys oli iloinen, kun paketin hakeminen kävi helposti ja sekä palkkatuki että Lahti-lisä ovat tulleet ajallaan.

”Ei kyllä tarvitse kenenkään pelätä. Asenne täytyy tietysti olla kohdallaan, myös yrittäjällä”, Kari toteaakin nyt.

Tulevaisuuden suunta vielä auki

Niko on viihtynyt Metrossa hyvin. Työtehtävät ovat monipuoliset ja uutta opeteltavaa riittää. Varsinkin viikonloput ovat kiireisiä, jolloin asioiden selittämiseen ei välttämättä jää aikaa. On vain ryhdyttävä toimeen. Kari kertoo, että Metrossa arvostetaan työntekijöiden yrittäjäasennetta: kaikki tekevät kaikkea siivouksesta oluen myyntiin.

Suuria suunnitelmia tulevan varalle Niko ei ole vielä tehnyt. Juuri nyt hän nauttii työskentelystä ja ottaa päivän kerrallaan.

”Nikon työsopimushan päättyy vasta huhtikuussa. Sitä ennen meidän täytyy keskustella tulevaisuudesta”, Kari vihjaa.

Heräsikö mielenkiinto?

Yrittäjä, liity palveluun ja hyödynnä Lahtipaketti sekä valmentajien tarjoamat palvelut heti. 

Nuori, etsitkö sopivaa ammattia? Pohditko opiskelumahdollisuuksia? Puuttuuko sinulta työkokemusta? Haluatko päästä näyttämään työhalusi työnantajille?

»Yrittäjä, lue lisää

»Nuori, lue lisää

(c) Copyright 2018 | Lahden nuorisopalvelut | Kaikki oikeudet pidätetään

Lahden kaupungin nuorisopalvelutNuorisotakuuLahden Yrittäjät ryLahden kaupunkiTE-palvelut Koulutuskeskus SalpausMediatalo ESA

Kerro kaverille >

Sivuston toteutus Imager