Oikeus- ja työministeri tutustui Ohjaamo Lahteen

Teksti ja kuvat: Anna Kaija

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström saapui maanantaina 26.9.2016 tutustumaan Ohjaamo Lahteen ja samalla keskustelemaan nuorten työllisyysasioista sekä esimerkiksi Matkalla duuniin! -palvelusta. Puheessa olivat mukana niin Lahdessa syntyneet hyvät käytänteet kuin tulevaisuuden suunnitelmatkin.

Ohjaamoja on perustettu viimeisen vuoden aikana monelle paikkakunnalle. Ohjaamoissa yhdistyvät erilaiset palvelut, joita nuoret tarvitsevat. Työllistyminen ja kouluttautuminen ovat tärkeitä teemoja, mutta yhtälailla myös itsenäistyminen ja oman suunnan löytäminen elämässä ylipäätään.

Ohjaamo Lahti kutsui oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin vierailulle maanantaina 26.9.2016. Paikalle saapuivat myös Lahden Yrittäjät ry:n ja TE-toimiston edustajat, Lahden kaupungin johtaja Jyrki Myllyvirta, työllisyysasioiden päällikkö Sami Kuikka ja lahtelaisia nuoria. Matkalla duuniin! -palvelu oli vahvasti mukana keskustelussa, kun käytiin läpi Lahden mallia hoitaa nuorten työllisyysasioita.

Tilaisuuden avasi Lahden nuorisotoimenjohtaja Jouni Kivilahti, joka esitteli Lahdessa käytettävää, kokonaisvaltaista mallia nuorten asioiden hoitamiseen. Työllisyysasiat ovat yksi iso osa nuorisopalveluiden toimenkuvaa ja yritysyhteistyö on viime vuosina korostunut entisestään. Aiheesta jatkoi palvelupäällikkö Jaana Lehtinen. Hän kertoi, että Ohjaamossa pyritään ennaltaehkäisemään työttömyyttä ja siitä aiheutuvia haittoja. Tämän hetken kehittämiskohteena ovat TE-toimiston ensimmäisen palvelulinjan asiakasnuorten tavoittaminen ja yhteistyö yritysten kanssa. Matkalla duuniin! -palvelu osana Ohjaamon toimintaa mahdollistaa nuorten ja yritysten kohtaamisia.

Palveluiden tavoitettavuus tärkeää

Ministeri Lindström korosti, että palveluiden tavoitettavuus on tärkeää. Palvelut tulee viedä sinne, missä nuoret ovat ja tehdä niistä mahdollisimman helposti saavutettavia. Tähän Lahdessa onkin jo vastattu ja pyritty luomaan nuorille matala kynnys ottaa yhteyttä Ohjaamoon ja Matkalla duuniin! -palveluun.

”Matkalla duuniin! -ilmoitustaulu on konkreettinen väline, jolla rakennetaan kohtaamisia nuorten ja yritysten välille”, kertoo Vesa Nykänen Matkalla duuniin! -palvelusta.

Tavoitteena on, että palvelu on helposti saavutettava nuorten lisäksi yrityksillekin. Yritysyhteistyötä on tehty Matkalla duuniin! -palvelussa koko ajan enemmän. Liikkeelle lähdettiin Lahden yrittäjät ry:n kanssa ja sittemmin kenttä on laajentunut entisestään. Lahden Yrittäjät ry:n edustaja yrittäjä Krisse Törö kertoi, että myös Suomen Yrittäjät ry näyttää peukkua Matkalla duuniin! -palvelun laajentumisen puolesta.

Yrittäjyyspolusta uutta virtaa

Matkalla duuniin! -palvelu esitteli ministeri Lindströmille lyhyesti myös rakenteilla olevaa yrittäjyyspolkua. Polun uutuusarvo on siinä, että yrittäjyyttä voisi lähteä kokeilemaan työttömän statuksella ilman riskiä. Yrittäjyyspolulla nuorella olisi aikaa tunnustella yrittäjyyttä ja muodostaa oma näkemyksensä siitä, tuntuuko tie omalta.

Tänä päivänä nuorten kiinnostus yrittäjyyttä kohtaan on kasvanut huomattavasti menneisiin vuosiin verrattuna, jopa 20 % nuorista on ajatellut asiaa. Samaan aikaan Suomen Yrittäjät ry:n tilastot kertovat, että pelkästään Päijät-Hämeen alueella on seuraavan 10 vuoden aikana tulossa 2650 omistajan vaihdosta. Kaikilla yrittäjillä ei välttämättä ole tiedossa jatkajaa, mutta yrittäjyyspolun kautta sellainen olisi mahdollista kouluttaa itselle.

Teknisesti yrittäjyyspolun taustalla olisi työkokeilu, mutta Matkalla duuniin! -palvelu haluaa puhua yrittäjyyskokeilusta, joka toteutetaan siten, ettei nuoren oikeus työttömyysturvaan katkea sen aikana. Lisäksi kokeilun aikana sekä nuori että hänen mentorinaan toimiva yrittäjä saavat tukea Lahden seudun kehitys LADEC Oy:stä. Ministeri piti suunnitelmaa hyvänä ja kertoi odottavansa tuloksia mielenkiinnolla.

Heräsikö mielenkiinto?

Yrittäjä, liity palveluun ja hyödynnä Lahtipaketti sekä valmentajien tarjoamat palvelut heti. 

Nuori, etsitkö sopivaa ammattia? Pohditko opiskelumahdollisuuksia? Puuttuuko sinulta työkokemusta? Haluatko päästä näyttämään työhalusi työnantajille?

»Yrittäjä, lue lisää

»Nuori, lue lisää

(c) Copyright 2018 | Lahden nuorisopalvelut | Kaikki oikeudet pidätetään

Lahden kaupungin nuorisopalvelutNuorisotakuuLahden Yrittäjät ryLahden kaupunkiTE-palvelut Koulutuskeskus SalpausMediatalo ESA

Kerro kaverille >

Sivuston toteutus Imager